Időszakos frissítési hullám: paROI Automatikus DRS göngyöleg kezelés. ~ paROI Üzemtől való rendelés korlátozásának lehetősége ~ parMAN PDF számla már a fizető partnernek is külön beállítható. ~ parMAN Elektronikus számla NAV hash kóddal nyomtatás nélkül is hiteles számla küldhető e-mailben. ~ Részletes információ a Híradó alatt olvasható.

Allergénkijelzés

2014. december 13-tól az élelmiszerekről szóló 1169/2011/EU rendelet alkalmazása kötelező. Tájékoztatni kell a fogyasztót, hogy az adott élelmiszer tartalmaz-e allergiát okozó összetevőt.

Leírás

2014. december 13-tól mind a csomagolt, mind a csomagolatlan termékek esetében kötelező a tájékoztatás.

Allergén élelmiszer összetevők listája:

    1. Glutént tartalmazó gabonafélék
    2. Rákfélék
    3. Tojás
    4. Halak
    5. Földimogyoró
    6. Szójabab
    7. Tej
    8. Diófélék, mandula
    9. Zeller
    10. Mustár
    11. Szezámmag
    12. Kén-dioxid
    13. Csillagfürt
    14. Puhatestűek

 

A programjainkba beépítettük az Allergén jelölést.
Lehetőség van az allergén élelmiszer összetevők jelölésére:

  • Minden típusú termék esetében rögzíthető a cikk törzsben
    • Alapanyag jelölés esetében (a készterméken ez alapján kerül jelölésre)
    • Késztermék allergén jelölése külön beállítás alapján megadható, akkor alkalmazzuk, ha alapanyagra nincs allergén jelölés (összetevő alapanyag megnevezése nélkül)
    • Vásárolt áru allergén jelölése megadható (összetevő alapanyag megnevezése nélkül)
  • A norma modul használata esetében az alapanyagok allergén jelölése alapján a késztermékek allergén jelölése előállítható. „Allergén jelölés feldolgozó” program az aktuális norma és az összetevő alapanyagok allergén jelölése alapján állítja össze a késztermék allergén jelöléseit, mely adatok letárolásra kerülnek.

A Tápérték listákon és Gyártmánylapon a rendeletnek megfelelően jelölésre kerülnek az allergén anyagok:

  • Összetevőknél és összetett összetevőknél kiírásra kerülnek megkülönböztetett jelöléssel az allergén anyagok:
    • Gyártmánylap
      • II.2 pont: A termék egységnyi mennyiségéhez felhasznált összetevők felsorolása előállításkori tömegük csökkenő sorrendjében a mennyiség megadása nélkül. Összetett összetevők összetevői. 2% alatti összetevő jelölése
      • + jellel kerül megjelenítésre az összevetők után az allergén agyag
    • Tápérték karton: az összetevők felsorolásra kerülnek allergén jelöléssel
  • Jegyzék készíthető a cikkek allergén tartalmáról

A Tápérték számító programunkban található listaválasztékot és azok tartalmát bővítettük, annak érdekében, hogy az allergéneket is megfelelően lehessen nyomtatni.

 

1.    Termék adatlap, mely tartalmazza a rendeletben előírt adatokat:

    • Termék név
    • Nettó tömeg
    • Összetevők (norma szerinti alapanyagok mennyiségcsökkenő sorrendben, összetett összetevőkkel és +allergén név kiírása, az alapanyagnál allergén jelölés szerint)
    • Átlagos tápérték

 

Átlagos tápértékadatok
 100g
Energia 
Zsír 
ebből telített zsír 
Szénhidrát 
ebből cukor 
Fehérje 
Rost 
 
* Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára: 8400 kj/2000kcal

 

  • Minőség megőrzési idő
  • Tárolási feltétel
  • Gyártó
  • Gyártó üzem
  • Származási hely (ország)

2.    A címke tartalma bővült, a rendeletnek megfelelően a címke mérettől függően a kötelező és ajánlott adatok megjelenítése

Legnagyobb csomagolás felülete>=80 cm2
Minimális betűméret(x-magasság)0,9mm0,9mm1,2mm
Kötelező elemekNév, allergének, nettó mennyiség, minőség megőrzési idő (összetevőket más eszközzel)Minden kötelezőMinden kötelezőMinden kötelező
Tápérték jelölésNem kötelezőNem kötelezőKötelezőKötelező

 

3.    Allergén jegyzék tartalmazza késztermékenként az allergén jelölését alapanyagonként

 

Abban az esetben, ha Ön csak az allergén programmal rendelkezik, akkor csak ezt a listát tudja nyomtatni.